torstai 19. maaliskuuta 2015

Journalismia: kolumni

Fanieliitti ja muita musiikin vitsauksia

"Hei ne nyt kuuntelee sitä bändiä, se on ihan paskaa, ei ne hyvän päälle ymmärrä." Ja sitten tullaan kommentoimaan Youtube-videoihin ja foorumeille kuinka surkeaa kyseisen bändin musiikki on ja kuinka paljon sitä vihataan, ja kuinka oma mielimusiikki on paljon parempaa. Yleensä tähän vastauksena tulee: "Jos kerta vihaat tätä niin paljon, miksi tuhlaat aikaasi sen kuunteluun?"
Niin, miksi?
Ylipäätään valloillaan on ajattelu ja kulttuuri "meidän lempibändi on parempi kuin teidän lempibändi, me siis ollaan parempia ihmisiä kuin te". Omaa imagoa kyseisen bändin kuuntelijana nostatetaan lyttäämällä muita bändejä ja sen faneja.
Myös fanikantojen sisällä tulee vastaan elitististä ajattelua; "olen suurempi ja parempi fani kuin sinä, koska olen kuunnellut bändiä kauemmin olen ollut niin ja niin monella keikalla omistan niin ja niin monta levyä tunnen niin ja niin monta ihmistä tiedän tämän jäsenen kolmannen vaimon koiran lempinimen..."
Ei. Lopettakaa.
Ei tarvitse lytätä muita. Miksi pitäisi? Kaikki bändit ja artistit ovat yhtä arvokkaita. Kuuntelet purkkapoppia ja se on mielestäsi maailman syvällisintä musiikkia? That's fine. Mielestäsi deathmetal on kuin linnunlaulua lauantai-aamuna? Hyvä on, niin kauan kun et tunge sitä jokaisen vastaantulijan kurkusta alas. Mieltymyksiä on yhtä monta kuin on ihmisiäkin. Ainoa asia, mikä tekee teistä muita huonompia faneja, on muiden yhtyeiden ihailijoiden lyttääminen oman egon paisuttamiseksi. Melkeinpä vielä pahempaa on saman suosikkiorkesterin toisten fanien tallominen. Miksei voisi olla kilttejä toisille ja yhdessä iloita bändin olemassaolosta? Sehän on juuri hienointa jonkin asian fanittamisessa, nimittäin toisten yhtä hullujen fanien tapaaminen. Ei heitä tarvitse mulkoilla vihaisesti, eivät he vie sinulta mitään.
Ja jos kerran vihaat sitä bändiä niin paljon, mitä todella teit Youtubessa kuuntelemassa heidän uusinta hittiään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti